Noen kan kanskje misforstå meg litt når jeg sier at syndsbekjennelse ikke får deg frelst. De kan tenke at: Et ikke syndsbekjennelse viktig?
Jeg tro fremdeles den er viktig, men den frelser deg ikke, og den gjør deg heller ikke tilgitt eller mer rettferdig!

Det er ikke syndsbekjennelsen som gir deg frelsen, men vår tro! Hvis du bare bekjenner og ikke har tro, hvilken nytte har da syndsbekjennelsen?
Rom 10:9-10
9 For dersom du bekjenner Herren Jesus med din munn og tror i ditt hjerte at Gud har oppreist Ham fra de døde, skal du bli frelst.
10 For med hjertet tror en til rettferdighet, og med munnen bekjenner en til frelse.

Det er ikke en formel som gjør deg frelst, selv ikke en frelsesbønn. Det er tro helt alene.

Ekte bekjennelse kommer fra det vi allerede tror i vårt hjerte. Bekjennelsen alene frelser oss ikke, men det er tro som gjør oss rettferdige.
Vi er rettferdiggjort av tro, og tro alene. Ikke gjerninger. Hadde bekjennelsen frelst oss, ville det ha vært gjerninger som frelste oss og gjorde oss rettferdige.

Rom 10:4
4 For Kristus er lovens ende til rettferdighet for hver den som tror.

Jeg utdyper det jeg sier her mer i video (og podcasten) under:

Facebook0
RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube


Husk du kan gi en gave på Vipps 900 90 354
Last ned mp3 filen ved å høyreklikke spilleren! (og: Lagre lyd som…)

Jeg har ikke mer tekst til denne undervisningen, men se undervisningen fra forrige uke! (Det var ikke min skyld)
Teksten ligger også under!

—-

Det å innrømme at vi har gjort en feil kan ofte sitte langt inne. Det er veldig lett å legge skylden på andre, og ikke se eller innrømme hva vi selv har gjort.
I den tiden vi lever i er det også mange som er opptatt av at vi alltid skal føle godt. Vi bygger ofte vårt liv rundt det vi føler, og vi ønsker å unngå følelser som skam og skyld.

Da jeg vokste opp var det ofte stor fokus på at vi hadde skyld, og å innrømme det. Det handlet om at vi hadde gjort det som bibelen kaller for synd, og det å ha syndsbekjennelse.

I de senere årene har dette med nådeforkynnelse kommet inn, og fokuset har kanskje gått litt for mye den andre veien igjen? Det er nesten så vi ikke skal innrømme at det er noe som heter synd lenger og at vi har gjort det.

Det er to grøfter å falle i, den ene er å være for syndefokusert som jeg føler kristenheten i Norge var mye før, og kanskje fremdeles i en del kretser. Dette har igjen ført til at vi kanskje har gått i andre grøfta der syndsbekjennelse ikke er viktig i det hele tatt.

Jeg har delvis vært i begge selv. For en del år tilbake underviste jeg at synd ikke var tilgitt før du hadde innrømme og bekjent den, men det mener jeg ikke lenger (vi mottar tilgivelsen ved tro, ikke ved bare å bekjenne). Gud har tilgitt våre synder, men erkjennelse av synd er fremdeles viktig.

En del kristne, meg inkludert, brukte Salme 51 som en formel, eller de til og med bygde en teologi rundt denne salmen. Teologien om syndsbekjennelse, men salmen var aldri ment som en formel for renselse av synd, den var et rop i fra David. Det kom fra hans hjerte, og han angret inderlig da han så hvilken synd han hadde begått. Han sa ikke: Det var ikke min skyld at Batseba badet akkurat da jeg så ut av vindu, eller at vi lå i samme seng.
Noen husker kanskje en 80’ talls sang med denne tittelen? (Det var ikke en lovsang 🙂

For de av dere som ikke er klar over det, er dette Salmen (en sang) David skriver etter at han hadde vært utro med kvinnen Batseba. Hun ble gravid med ham, og for å skjule sin synd, gjorde han det slik at mannen hennes ble drept.

I en del år unngikk jeg denne Salmen. Jeg vet det finnes også en lovsang rundt denne Salme. Som heter: Create in me a clean heart.
Sal 51:12-14
12 Gud, skap i meg et rent hjerte, gi meg en ny og stødig ånd!
13 Driv meg ikke bort fra ditt ansikt, ta ikke fra meg din hellige Ånd!
14 Gi meg igjen gleden over din frelse, hold meg oppe med en villig ånd!

Jeg unngikk både Salmen og sangen i mange år. Eller jeg sang: Takk at du har gitt meg et rent hjerte.
Det er riktig at Gud hverken vil ta sin hellige ånd fra oss nå og at vårt hjerte er allerede renset gjennom den nye pakt ved tro på Jesus. Jesus kom for å gi oss sin ånd og renset oss fra all synd.
Det mange har gjort er å forkaste litt denne Salmen, og jeg skal innrømme at jeg har vært en av dem, men i det siste har jeg tenkt litt over den på en ny måte.

Det som vi må få tak i her er ikke nødvendigvis teologien eller formelen, men hjertet.
David ble sitert av Paulus som mann etter Guds hjerte, og Jesus var direkte i slekt med ham.
Mest etter Gud og Jesus er kanskje David det navnet som er mest kjent i Bibelen og ofte sitert, hvorfor?
Det var fordi han hadde et hjerte som elsket Gud og ønsket ikke miste fellesskapet med ham. Det er hva vi ser i Salme 51, det er hans hjertes rop at han ikke ønsker å miste sitt fellesskap med Gud. Det er hva det handler om.

I den tiden vi lever i er syndsbekjennelse fremdeles viktig, hvorfor er det viktig? For å bli renset fra vår synd? For at Gud skal elske oss? For å tilfredsstille Gud? Nei! Men fordi det handler om forhold, og i alle forhold er åpenhet viktig.
Ikke at Gud vil avvise deg, men du vil trekke deg unna ham hvis du konstant ikke er åpen med det du sliter med, og din synd. Ved fornektelse av synd vil du føle Gud mer fjern. Det gjør noe med ditt forhold til ham, ofte kanskje ubevisst.
Ikke bare dette, men når vi ikke er villige til å erkjenne de gale ting vi gjør, det som bibelen kaller for synd, vil dette også påvirke dit forhold til andre rundt deg.

I dag bygger jeg ikke min teologi på Salme 51 på noen måte, hverken at vi må bekjenne synd for å bli renset (vi mottar rettferdighet og tilgivelse ved tro), eller å si: Salme 51 er i det gamle testamentet og under den gamle pakt, så den har ingen betydning for meg i dag.
Salme 51 har stor betydning for oss selv i dag, den viser hva et ydmykt hjerte er, og hvor viktig det er. Den viser oss at skal vi beholde gleden, er åpenhet og ærlighet viktig.

Husk glede er en følelse, men den kan også komme i etterkant av en negativ følelse kalt skyld.
Når vi ser vår skyld, og at Gud har tilgitt oss for den, kommer gleden!

Så ikke si: Det var ikke min skyld. Innrømme din skyld, og prosessen med gjenopprettelse til andre mennesker kan begynne, og gleden vil komme.

Husk fra Gud sin side er du tilgitt, du vil ikke bli tilgitt mer i fremtiden, for Jesus vil ikke dø en gang til for din synd, men gjenopprettelse til andre du har såret er en prosess, og selv å styrke din tillit til Gud kan være en prosess.


Forbønn

Vipps: 900 90 354
Kontonr. 9710 27 46787

Total Page Visits: 1307 - Today Page Visits: 2