Gi en gave/støtte

Seminar

Meld deg på seminar og oppdatering

    Mer informasjon!

* må fylles ut
 

Hva gir deg verdi?

Opprettet søndag 04. april 2010 01:00 Publisert Treff: 5003

Kategori: Les undervisningen

Brukervurdering:  / 4
DårligBest 


Skrivefeil i dette dokument kan forekomme.
Hvis du skulle ønske å hjelpe meg til å rette den, gi meg beskjed på
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.


Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 


 

Hva er det som gir deg verdi og hvor får du din verdi i fra? Er det hva andre tenker om deg, penger, venner, status, familie, posisjon, utdannelse, utseende etc.

En av de grunnleggende lengsler som Gud har lagt ned i alle er behovet for å bety noe, å ha verdi. Denne lengselen var ment for oss for å bli dratt til ham og hans kjærlighet.
Men fienden, djevelen, prøver på og har lykkes med det i mange tilfeller, å få oss bort fra denne sannheten, dette helt siden tidenes morgen.
En av de største frykter som et menneske kan ha er frykten om at jeg betyr egentlig ingen ting, eller mitt liv har egentlig ingen verdi. Det er nettopp dette som gjør at mange tar sitt eget liv.

Denne undervisningen vi går ut på hvordan du kan oppleve at du har verdi, selv om ikke alle liker deg, selv om du ikke skulle ha penger, status, god utdannelse, vakkert utseende m.m.

Du er verdifull!

Før jeg underviser mer, la meg ta med hvordan Gud ser på oss!

Sal 139:3-18
3 Min sti og mitt leie blir gransket av Deg, Du kjenner nøye alle mine veier.
4 Ikke et ord er på min tunge, se, Herre, uten at Du kjenner det helt og fullt allerede.
5 Bakfra og forfra omgir Du meg, og Du har lagt Din hånd på meg.
6 Å forstå dette er for underfullt for meg, det er for høyt, jeg kan ikke fatte det.
7 Hvor kan jeg gå bort fra Din Ånd? Eller hvor kan jeg flykte fra Ditt åsyn?
8 For jeg opp til himmelen, er Du der. Redde jeg leie i dødsriket, se, da er Du der.
9 Spenner jeg morgenrødens vinger, setter jeg bo ved havets ytterste grense,
10 selv der skal Din hånd lede meg, og Din høyre hånd skal holde meg fast.
11 Om jeg skulle si: "Sannelig, mørket skal falle over* meg," så skal likevel natten være lys rundt meg.
12 Sannelig, selv mørket er ikke mørkt for Deg, men natten lyser som dagen. Mørke eller lys gjør ingen forskjell.
13 For det er Du som hadde mine nyrer i eie. Du vevde meg sammen i min mors liv.
14 Jeg vil prise Deg, for ved fryktinngytende gjerninger er jeg blitt et underverk. Underfulle er Dine gjerninger, og min sjel vet det så vel.
15 Mine bein var ikke gjemt for Deg, da jeg ble dannet i det skjulte og kunstferdig knyttet sammen i mors liv*.
16 Som foster så Dine øyne meg. Og i Din bok var de alle skrevet ned, de dager som var fastlagt for meg, før en eneste av dem var kommet.
17 Hvor uutgrunnelige Dine tanker er for meg, å, Gud! Hvor veldig er summen av dem!
18 Skulle jeg telle dem, er de mer tallrike enn sand. Når jeg våkner, er jeg fortsatt hos Deg.

Gud ønsker at du skal se at du er verdifull fordi han elsker deg for den du er, og fordi du er skapt unikt i hans bilde (1Mos 1:27), det vil si; du ligner på ham. Når du ser dette vil du være tilfredsstilt og ha fred på innsiden.

Djevelen vil ødelegge dette ved at du begynner og fokusere på følgende: Hva andre tenker om deg, hele tiden søke anerkjennelse, hva du ikke har eller ikke har oppnådd, hva du har lykkes i, du er for ung eller for gammel, hvor mye penger du har, hvilken status eller tittel du har i andres øyne, hvilke hudfarge du har, ditt utseende, hvor god utdannelse du har, hvem som er dine venner eller familie også videre.

Når vi begynner og fokuserer på dette skjer en av to ting, jeg tror også det ofte er en kombinasjon av dem begge: Vi prøver å konkurrere med andre og trykke andre ned eller vi lar oss undertrykke. Det er et utrykk som heter flykt eller kjemp, og det er ofte det vi gjør, vi prøver å kjempe ved å undertrykke andre, eller fylkte ved å la oss undertrykke.

 Ofte, fordi vi ikke vil la oss undertrykke og ha følelsen av og ikke ha verdi, kjemper vi på en eller annen måte, og i kjølevannet av dette undertrykke vi andre igjen, som igjen vil prøve å gjøre det samme. Dette er en ond sirkel, og den kan bare brytes når vi ser den virkelige sannheten om oss selv.

 

Avvisning

En av de vanskeligste tingene som et menneske kan oppleve er avvisning, og dette går ut på dette med verdi. Hvis man føler man er blitt forkastet, føler man også at man ikke har noen verdi.

Jeg personlig har slitt mye med frykten for ikke å bli anerkjent for den jeg er, og for avvisning.

Jeg tror noe av det som sårer meg kanskje mest er når folk ikke egentlig ser hvem jeg er og har forhåndsdømt meg. Jeg er mye bedre en det jeg var, men jeg ofte fremdeles ta meg selv i å prøve å forsvare meg selv når noen forhåndsdømmer meg.

 Det var en person for en tid tilbake som jeg nettopp hadde møtt og jeg gjorde en ting som fornærmet ham, og ut i fra dette forhåndsdømte han meg, og sa ting som egentlig såret meg. Når han gjorde dette begynte jeg å gå i forsvarsposisjon og forsvare meg. Men så husket jeg på at jeg ikke burde gjøre det, og sluttet med det. En annen ting jeg så var at denne personen som antok ting om meg, hadde et stort problem med å akseptere seg selv, jeg så at han slet med sin selvverdi.  Dette gjorde det lettere for meg til å ikke prøve å ta igjen med samme mynt, og å tilgi. Jeg så at det var han som hadde et større problem enn meg på dette området.

 

Er du ofte kritisk og dømmende?

Mat 7:1-5
1 Døm ikke, for at dere ikke skal bli dømt.
2 For med den dommen dere dømmer, skal dere selv bli dømt. Og med det målet dere måler opp med, skal det bli målt opp tilbake for dere.
3 Og hvorfor ser du flisen i din brors øye, men merker ikke planken i ditt eget øye?
4 Eller hvordan kan du si til din bror: "La meg ta flisen ut av øyet ditt!" og se, planken er i ditt eget øye?
5 Hykler! Ta først planken ut av ditt eget øye! Da skal du se klart så du kan ta flisen ut av din brors øye.

Når vi kjemper for anerkjennelse og verdi sklir vi lette inn i å dømme andre. Grunnen til at vi dømmer er faktisk fordi vi ikke har sett vår verdi i Gud. Hvis du sliter med og ofte å være kritisk og dømmende mot andre, sliter du med å akseptere deg selv og at du har verdi.

Når jeg møter kritiske personer spør jeg meg ofte selv; hvorfor er denne personen så kritisk og dømmende? Jeg tror neste hver gang finner ut at det har noe med slik de ser på seg selv å gjøre, hva slags følelse av verdi denne personen har.
Ofte kritiserer vi andre fordi vi ønsker å være bedre en dem. Vi ønsker å føle oss mer verdifulle eller viktigere enn dem.

Når du dømmer, dømmer du ofte ut i fra et område som du er god eller stek på. Mange ganger dømmer du fordi du lengter etter anerkjennelse fra andre. Du vil du at de skal oppdage det du er god på, eller at du er bedre enn dem. Du er sannsynligvis ikke helt klar over dette, du tenker det helt sikkert ikke bevisst, men ofte er dette grunnen til at du dømmer. For når vi dømmer, har vi ofte følelsen av at vi er litt bedre en dem som vi dømmer. Vi føler oss for en kort tid litt bedre.

Men det er en ting som skjer når vi dømmer, og det er at vi setter oss selv i en posisjon der vi tror vi er Gud. Gud er den eneste som kan dømme for han er uten feil, hvis vi dømmer andre tror vi at vi også er uten feil, og vi tar Guds sete.

Jeg har også sette at personer med lavt selvbilde eller egenverdi er ofte de som er kritiske og dømmende. De er også sjelden glade og positive.
De som er trygge på seg selv derimot, er ofte glade og har en positiv og vinkling på livet og det som skjer rundt dem.

Medisinen mot følelsen av lav verdi.

Sal 118:6-8
6 Herren er ved min side. Jeg skal ikke frykte. Hva kan et menneske gjøre meg?
7 Herren er for meg, Han støtter dem som hjelper meg. Derfor får jeg se ned på dem som hater meg.
8 Det er bedre å ta sin tilflukt til Herren enn å stole på et menneske.

Heb 13:6
6 Derfor kan vi frimodig si: "Herren er min hjelper. Jeg skal ikke frykte. Hva kan et menneske gjøre meg*?"

Rom 8:31
31 Hva skal vi da si til dette? Hvis Gud er for oss, hvem er da imot oss?

Så hva er svaret på og ikke ha et lavt selvbilde og følelsen av lav verdi?

Hvis du har lyttet eller les min undervisning før, vil ikke svaret komme som noen stor overraskelse. Hva er det som gir deg lav verdi? Jo følelsen av og ikke å være ønsket eller elsket. Hva er løsningen, jo følelsen av å være ønsket og elsket.

Hvis vi søker dette bare hos mennesker, vil vi før eller siden bli skuffet. For ingen er perfekte, og ingen kan gi det du trenger fult ut. Det betyr ikke at vi ikke trenger hverandre, men mennesker kan skuffe.

En del mennesker prøver å oppføre seg best mulig, ikke si noe dumt eller galt, unngå konflikter, de prøver å skjule sine negative sider så godt de kan, for de er redd for at hvis andre oppdager hvem de egentlig er, så vil de ikke like dem. De er redd for å ikke bli akseptert. Det som ofte skjer er nettopp det de frykter for, ikke fordi de er dårligere enn andre, men fordi de ofte oppfyller selv det som de er redd for. Det de også gjør er å sette sin lit til hva mennesker mener og tror om dem, ikke hva Gud tenker å tro om dem.

Den eneste som er konstant og som aldri skuffer er Gud, alt annet har potensial til å forandre seg. Derfor er Gud den eneste personen som fult ut kan gi deg den verdi du trenger. Når du ser hva slags kjærlighet han har å gi deg, vil den sette deg fri! Hans kjærlighet skuffer aldri, den utholder alt, tror alt, håper alt også videre. Les 1 Kor 13! Hvis du setter lit til noe annet enn hans kjærlighet, vil du sannsynligvis bli skuffet før eller siden.

Hvis du har et bilde av Gud, som en del har, en Gud som stiller krav og gir deg verdi bare når du fortjener det, trenger du å gjøre noe med ditt Guds bilde! Du trenger å studere hva kjærlighet er! Det står i 1Joh at Gud er kjærlighet, han ikke bare har, men er. Han er 1Kor 13, som er en definisjon på hva den uselviske kjærligheten virkelig er.

Guds kjærlighet er uten krav, du får den helt gratis. Du trenger ikke en gang å oppføre deg bra for å motta den! Du kan forkaste den, men Guds kjærlighet er gitt til deg uten betingelser!

Hvis du sliter med å se din verdi, har du også en eller annen form for frykt. Du kan værer redd for å ikke få andres anerkjennelse, redd for at andre ikke skal oppdage hvem du egentlig er, redd for å miste venner eller posisjon, redd for å bli straffet for ikke å være perfekt også videre.

Her er din medisin!

1Joh 4:18f
18 Frykt er ikke i kjærligheten, men den fullkomne kjærligheten driver frykten ut. For frykten har med straff å gjøre, og den som frykter, er ikke blitt fullkommen i kjærligheten.
19 Vi elsker fordi han elsket oss først.

Studer kjærligheten og all frykt vil forsvinne, og du vil ha fred og glede på innsiden, uansett hva andre tenker og tror om deg!

Husk at kjærligheten, som er Gud, sier: Du er ønsket og elsket av meg!!! Du er unik og jeg elsker deg akkurat slik du er, med dine feil og mangler, i din uperfekthet så elsker jeg deg.

 

Behovet av anerkjennelse.

Alle mennesker har behov for anerkjennelse, og jeg har sagt at du kan bare oppnå den ved å se at Gud elsker deg og at du er skapt i hans bilde.
Men betyr det at vi bare skal la mennesker oppdage det selv og at vi aldri skal gi anerkjennelse til andre?

Religion har prøvd på dette. Den sier at du må ikke gi oppmuntringer og anerkjennelse til mennesker, for det vil gjøre dem stolte. Dette er helt feil! Det er å snu det på hode! For det er når mennesker ser sin verdi, at de ikke vil bli stolte og dømmende. Det er jo nettopp følelsen av og ikke å bety noe som vil gjøre mennesker stolte og dømmende.

Hvem er det verden kan se i dag? Kan de se Gud? Kan de fysisk se Jesus? Kan de se Den Hellige Ånd. Nei, de kan ikke det. Hvem er det de kan se? Og hvem er Guds representanter på denne jorden? Jo oss som kjenner Gud, vi kristne! Vi er Guds hender, vi er hans munn, vi er hans føtter, vi er hans øyne. Vi trenger å vise hverandre og verden at Han har gitt oss verdi! Vi trenger og oppmunter og si gode ting til hverandre, vi trenger å gi til hverandre, vi trenger å hjelpe hverandre og gi en hånd, vi trenger å se på hverandre men Guds øyne. Hvis det budskapet vi har ikke blir vist med gjerninger, har vi egentlig ikke et godt budskap og bringe!

Jak 2:16f
16 og en av dere sier til dem: "Gå i fred, varm dere og mett dere," men dere ikke gir dem til legemets behov, hvilken nytte blir det da?
17 Slik er det også med troen. Hvis den ikke har gjerninger, er den død i seg selv.
20 Men vil du vite, du tankeløse menneske, at troen uten gjerninger er død*?

Vi har alle behov av anerkjennelse og vi er viktige støttespillere til Gud for å gi dette til andre.

Det er viktig at vi ikke blir avhengighet av at andre må si ting til deg for at du skal føle verdi. Din oppgave er å fylle deg med sannheten som Gud har vist deg gjennom sitt Ord, Bibelen, at han er kjærlighet, og stole på den uansett hva andre sier og mener om deg, og å gi verdi til andre.

Ofte så kan vi kanskje tenke at, jeg har sett dette med verdi, jeg vet jo at Gud elsker meg, dette er ikke noe problem lenger. Men disse tankene er det noe vi alltid trenger å være på vakt mot. For djevelen vil gjerne angripe deg på dette området. Og han er ofte listig og smart.

Da jeg kom hjem til Norge sist sommer (2009), var jeg på en festival med Ungdom i Oppdrag. På denne festivalen hadde jeg både et seminar, jeg traff flere som hadde opplevd undervisningen min på nettet frigjørende og fikk ros for dem. Jeg ble også tatt frem i et møte og sagt vel om av hovedlederen for Ungdom i Oppdrag. Noen dager etter følte jeg meg litt nede, og begynte å søke etter noen som kunne snakke bra om meg igjen og undervisningen min. Da var det Gud viste meg at jeg hadde blitt litt avhengig og begynte å sette min verdi mer i hva jeg gjorde, enn hva Gud sa om meg og sannheten om at han elsket meg uansett. Det er bra at folk taler vel om en, men når de ikke gjør det trenger du å være like glad og trygg, som når de gjør det.

Vi skal ikke bli avhengig av å få menneskers anerkjennelse, selv om det er viktig. Religion har gått til det ekstreme og sagt at vi må ikke gi anerkjennelse og ikke ta imot oppmuntring, for det vil lede til avhengighet av det og stolthet, men hvis din forankring er i at Gud elsker deg ubetinget, vil oppmuntringer bare inspirere deg, ikke gjøre deg stolt!


 

Hvis ikke annet er oppgitt er det Norsk Bibel A/S av 1988 sin oversettelse jeg har brukt.
Copyright © 1988: Norsk Bibel AS

*BGO - Betyr Bibelen Guds Ord. Det er den norske King James sin versjon av Bibelen.
Copyright © 1997: Bibelforlaget, 3540 Nesbyen, 1997.

 

*NO 78/85 - Er Bibelforlaget sin oversettelse fra 78/85
© Bibelselskapet

Få oppdateringer om ny undervisning

Meld deg på oppdatering og seminar

* indicates required
 

Visjonen bak denne siden

Helbredelse og gjenoppretting av mennesket og menneskers liv er en oppdagelse av to viktige sannheter: Hvem Gud er, og hvem du i sannhet er!
1. Oppdage at Gud er kjærlighet.
2. Oppdage hva det vil si at du er skapt i Guds bilde og din verdi.
Se: Kjernen i det jeg underviser, Visjonen og Hvem er Bibelundervisning?